Welcome to HaDeejer   Click to listen highlighted text! Welcome to HaDeejer Powered By GSpeech

Redactioneel

Aa en_MaasWaterschap Aa en Maas verstrekt subsidie voor maatregelen tegen wateroverlast. Bestuurder William de Kleijn van waterschap Aa en Maas: ‘De afgelopen maanden troffen meerdere extreme regenbuien ons werkgebied. Zowel in bebouwd gebied als in het buitengebied kwam hierdoor wateroverlast voor.

In Boxmeer viel 10 centimeter regen in 2 uur tijd. Het water liep woningen in. Dat zorgde voor veel schade en het gevoel van machteloosheid tegen dit natuurgeweld. Het zal u maar overkomen! Deze buien gaan in de toekomst helaas vaker voorkomen op willekeurige plekken in Noord-Brabant. Sloten, kanalen en riolen raken dan vol. Het water stroomt vervolgens naar de laagste plekken van de wijk of straat en soms ook woningen in. Deze extreme neerslag kunnen we niet voorkomen, hopelijk blijft het dus bij incidenten. Maar samen kunnen we de kans op wateroverlast in de bebouwde kom wel verminderen.’

Subsidieregeling

‘Als waterschap helpen wij u graag financieel om maatregelen te nemen die uw woonomgeving bestendiger maakt tegen deze klimaatveranderingen. Gebruik deze gelegenheid om uw dak, tuin of woonomgeving duurzamer, groener, mooier én gezonder te maken. Wij dagen initiatiefnemers uit om dit samen met anderen te doen. Met uw buren, de gehele straat of uw (sport)vereniging. Het maakt niet uit met wie, als het maar niet alleen is. Om dit te stimuleren, verstrekt waterschap Aa en Maas subsidie aan samenwerkende initiatiefnemers. Dit onder het motto: Samen anders doen met water en groen!’, aldus William de Kleijn.

Wat zijn de mogelijkheden?

Het waterschap bekijkt samen met gemeenten de mogelijkheden om de opvang van regenwater in de buitenruimte te vergroten. Een andere mogelijkheid is om het water bij de bron op te slaan. Daarvoor hebben we de hulp van bewoners en bedrijven nodig. Water van verhard oppervlak komt nog vaak in het riool of sloten terecht waar het niet snel weg kan. Als bewoners en bedrijven zelf de afwatering van deze verharding in de tuin of op het terrein opvangen, dan verleggen we de grens van overlast naar een veel hoger niveau. Onverharde tuinen en gazon nemen namelijk veel water op. Water opvangen kan zonder er last van te hebben. Een effectieve maatregel is bijvoorbeeld de regenpijp afbuigen naar de tuin. Het grondwater wordt dan aangevuld zodat planten daar in de warme zomerperiode direct profijt van hebben en het natuurlijke grondwatersysteem wordt hersteld. Ook kunnen bewoners bij een verbouwing een groen dak toepassen. Dit ziet er mooi uit en zorgt voor verkoeling in de zomer. Bovendien levert het een directe bijdrage in de wateropvang. Meer mogelijkheden staan op www.aaenmaas.nl/klimaat. Hebt u andere ideeën? We bespreken de mogelijkheden graag met u!

Bijdrage van 30%, maximaal €5.000

Aanpassingen doen, kost geld. Om u financieel te helpen, verstrekken we een subsidie aan samenwerkende initiatiefnemers. De maximale subsidie per project is 30% van de projectkosten, met een maximale bijdrage van €5.000,-. U krijgt de subsidie in zijn geheel als voorschot voor de oplevering van uw project, op vertoon van offertes of facturen. Om subsidie te krijgen, moet het project aan de volgende voorwaarden voldoen:

Het project vindt plaats in bebouwd gebied;De maatregel(en) moet(en) een blijvende verbetering zijn voor de water- en groenstructuur;Het eindresultaat mag niet alleen voor uzelf zijn. Samenwerken is dus verplicht!

Vragen of interesse?

Kijk op www.aaenmaas.nl/klimaat voor meer informatie en het aanvraagformulier. Of neem contact op met waterschap Aa en Maas, Erwin Kerkhof: 088-1788000 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

HaDee agenda

Geen evenementen
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech