Welcome to HaDeejer   Click to listen highlighted text! Welcome to HaDeejer Powered By GSpeech

Redactioneel

thumb Waterveilig BrabantWerken aan een klimaatbestendig en waterveilig Oost-Brabant Bestuur waterschap Aa en Maas stelt nieuw beleidsplan 2016 - 2021 vast.

Geen grote koerswijziging, wél nieuwe accenten: onderhoud en baggeren, het voorkomen van wateroverlast en droogte, innovatie en vooral nog meer samenwerking. Dat zijn enkele speerpunten van het nieuwe waterbeheerplan dat het Algemeen Bestuur van waterschap Aa en Maas op 9 oktober heeft vastgesteld.

Dijkgraaf Lambert Verheijen: “In het waterbeheerplan 2016 -2021 staan de doelen die waterschap Aa en Maas wil bereiken en hoe we dat als waterschap willen doen met onze partners, zoals gemeenten, industriële en agrarische ondernemers, natuurverenigingen, Provincie en Rijk. Ons plan is geen grote koerswijziging, maar ontwikkelingen om ons heen zoals klimaatverandering vragen wel om nieuwe accenten.”

Veiligheid, voldoende, natuurlijk, gezond en schoon water

De doelen van het waterschap staan uiteraard niet op zichzelf. Er liggen in Oost-Brabant grote opgaven om voldoende beschermd te zijn tegen overstroming, problemen met droogte te voorkomen en te zorgen voor natuurlijk, gezond en schoon water. Waterschap Aa en Maas zorgt voor de veiligheid van alle 743.000 inwoners en voor duurzaam gebruik van water voor de landbouw, de industriële bedrijven, dier en plant. Het waterbeheerplan maakt helder wat er tot 2021 op de agenda staat.

Samen werken aan water. Voor nu en later.

Samenwerking is opnieuw een belangrijk uitgangspunt in het nieuwe beleidsplan. Dijkgraaf Verheijen: “We gaan verder met het werk dat we de afgelopen jaren hebben verzet en met de manier waarop we werken. We blijven kijken hoe het slimmer, beter of goedkoper kan, door innovatieve plannen te bedenken en nieuwe technieken toe te passen. En we gaan vooral samen verder, met onze partners en met de inwoners van Noordoost-Brabant. Dat is de kracht van ons nieuwe waterbeheerplan dat in samenspraak met onze partners tot stand is gekomen. Ik ben er trots op.”

Het waterbeheerplan in het kort:

De basistaak van waterschap Aa en Maas is en blijft een goed beheer en onderhoud van sloten, beken en ‘kunstwerken’, zoals gemalen en stuwen. De komende jaren zet het waterschap extra in op het baggeren van sloten en het verbreden van te krappe watergangen.
Voor de landbouw en de natuur is het van groot belang om problemen met droogte te beperken. Het conserveren (‘vasthouden’) van water en het optimaliseren van het watersysteem krijgen meer accent.
Mede door de klimaatverandering zijn er landelijk nieuwe afspraken gemaakt over bescherming tegen overstromingen langs de grote rivieren.
Ook wateroverlast vanuit beken, kanalen en sloten wordt verder beperkt. Overlast door overstromingen kan echter nooit helemaal worden uitgesloten.
Waterschap Aa en Maas werkt aan gezonde en natuurlijke sloten en beken. Om dit te realiseren, moet de inrichting worden aangepast en de waterkwaliteit worden verbeterd.
We proberen afvalwater nog schoner te maken door ook moeilijke stoffen zoals medicijnresten te verwijderen. We zijn hierin innovatief door de reststoffen van het zuiveringsproces te hergebruiken en er bijvoorbeeld bioplastics van te maken.
Als waterschap vinden we het belangrijk om met ons werk ‘maatschappelijke meerwaarde’ te leveren en van betekenis zijn voor onze bedrijven en inwoners. Met onze waterprojecten willen we er aan bijdragen dat het prettig wonen en werken is in Oost-Brabant. Dat doen we bijvoorbeeld door recreatiemogelijkheden te bieden en te werken aan een verbeterde leefomgeving in stad of dorp.

Het waterbeheerplan van waterschap Aa en Maas hangt samen met het Provinciaal Milieu en Waterplan, het Nationale Waterplan en met de plannen van de aangrenzende waterschappen.

Meer informatie over dit plan en de werkzaamheden staat op www.aaenmaas.nl/wbp. Er is ook een verkorte videoversie van het waterbeheerplan: http://bit.ly/1ElGCDE

HaDee agenda

Geen evenementen
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech