Welcome to HaDeejer   Click to listen highlighted text! Welcome to HaDeejer Powered By GSpeech

Redactioneel

190111 PK 40 jaar De Wojstap 2aVIERKANT 2Op 30 januari 1979 werd Heemkundekring “De Wojstap” opgericht. De initiatiefnemers waren Wim Cornelissen uit Veghel, streekarchivaris, en enkele inwoners uit Heeswijk-Dinther, te weten Peter Kriele, ambtenaar op de gemeentesecretarie, Harrie van der Heijden, boer en actief in diverse verenigingen en besturen, Jan van der Leest, onderwijzer, Toon van Dijk, postbode en Henny van Schaijk, leraar Frans. De vereniging werkte vanaf het begin voor de drie dorpen Dinther, Heeswijk en Loosbroek. De vereniging kan terugkijken op diverse mijlpalen.
 
Lezingen
Er werden 142 lezingen georganiseerd. De onderwerpen waren zeer gevarieerd, maar hadden vaak te maken met de geschiedenis van onze dorpen met uitstapjes naar de Meierij. Aan bod kwamen ook andere onderwerpen zoals taal, cultuur of tradities. Ze behelsden de vroegste tijden tot de Middeleeuwen en de moderne tijd. Bij een gemiddeld bezoek van 30 personen hebben toch al meer dan 5.500 personen al deze kennis tot zich genomen.
 
Excursies
Naast de lezingen, die plaatsvonden in de Heemkamer, trok men er ook op uit. Er waren 53 mogelijkheden om met een excursie mee te gaan. Daarbij werd altijd gezorgd voor rondleidingen en uitleg van wat men te zien kreeg. Slechts twee maal waagde men zich in het buitenland (Leuven en Xanten) de andere keren beperkte men zich tot Nederlandse bezienswaardigheden.
 
Foto- en filmarchief
In die jaren werd een uitgebreid foto-en filmarchief aangelegd. In het fotoarchief bevinden zich ongeveer 8.000 foto’s, waarvan er ruim 5.000 op het internet te zien zijn. De foto’s worden voorzien van zoveel mogelijk gegevens over wat erop staat en wie er te zien zijn. De films worden gedigitaliseerd en een selectie daaruit wordt vertoond in de heemkamer.
 
Bidprentjes
Ruim 7.000 bidprentjes zijn er verzameld. Alle bidprentjes zijn ingevoerd in een bestand, waarbij alle gegevens zoals geboorte- en overlijdensdata e.d. zijn ingevoerd. De prentjes zijn alfabetisch gerangschikt voor iedereen toegankelijk in mooie mappen in de Heemkamer.
 
Archeologie
Er zijn in onze dorpen veel opgravingen geweest in de loop der tijd en ook onze eigen bewoners hebben diverse vondsten gedaan.
Bij alle opgravingen hebben leden van De Wojstap geassisteerd (bij de opgravingen van het “kasteeltje” Ter Weer hadden ze zelfs het voortouw).
De vondsten bevinden zich voor een belangrijk deel bij het Provinciaal Depot, maar ook zelf heeft De Wojstap in de Heemkamer enkele vitrinekasten vol materiaal uit onze streek (met uitleg over wat het is en waar het vandaan komt).
 
Educatie
Al verschillende jaren organiseert De Wojstap een educatief project voor de basisscholen waaraan al meer dan 750 kinderen hebben meegedaan. Alle kinderen van groep 3 bezoeken in het voorjaar de Heemkamer om daar de verschillen te zien tussen het heden en 50 jaar geleden aan de hand van Tonnie, die na een 50-jarig verblijf in Amerika, zijn zus Kee opzoekt in Heeswijk-Dinther. Hij herkent er veel, maar er is ook veel veranderd.
In 2016 kregen we (samen met de Heemkundekringen van Nistelrode en Heesch) voor dit project de Bernhezer Cultuurprijs.
 
Kroniek
Er verschenen 38 jaargangen van de Wojstap Kroniek. Een 3-maandelijks tijdschrift waarin (meestal) leden artikelen publiceren over de studies die zij hebben gedaan. De gegevens die gevonden zijn door bestudering van het verleden worden hier voor de leden toegankelijk gemaakt. En dat betekent dat in al die jaren ruim 4.000 pagina’s geschiedschrijving over onze dorpen.
 
Bibliotheek
In het bestaan van De Wojstap is een uitgebreide bibliotheek opgebouwd bestaande uit boeken, tijdschriften, onderzoeksgegevens etc. welke verband houden met de geschiedenis van onze dorpen. De bibliotheek wordt veelvuldig regelmaat geraadpleegd door leden en buitenstaanders.
 
Website
De Wojstap heeft uiteraard een website, waarop te vinden is wie bij de Wojstap betrokken zijn, wat de werkzaamheden zijn en hoe inwoners van onze dorpen deel kunnen nemen aan de activiteiten.(www.dewojstap.nl)
 
Vondsten huize Ten Wijer: fibula (mantelspeld), wijnfles (gebroken), zuurkoolvat (hersteld), trechterbeker (hersteld), opgravingen hiervan in 1982,
schilderij standaardmolen Heeswijk (schenking), interieur heemkamer, ordners met bidprentjes
 
Tekst: Bart van Schijndel
Foto's: Archief Heemkundekring

HaDee agenda

Geen evenementen
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech