Welcome to HaDeejer   Click to listen highlighted text! Welcome to HaDeejer Powered By GSpeech

Redactioneel

180612 wvdl VandeBroekLeinfruitVOORKANTAfgelopen week zijn we in het kader van onze bezoeken aan unieke lokale bedrijven op bezoek geweest bij van den Broek Kleinfruit aan de Kleine Bosweg in de Dodenhoek te Dinther. We werden er gastvrij ontvangen door Frank van de Broek die sinds een half jaar zijn vader Wim is opgevolgd als eigenaar.
Meer foto's
De vader van Wim had vroeger aan de Dodenhoek een aantal percelen grond. Op een gedeelte van die grond is Wim vroeger in de vollegronds tuinbouw gegaan. Dat is inmiddels meer dan veertig jaar geleden.
 
Oorspronkelijk werden er alle soorten groenten gekweekt zoals bospeen, prei, augurken, asperges en ook aardbeien. Naast het verbouwen van groenten en aardbeien is Wim zo’n 30 jaar geleden gaan experimenteren in klein fruit: rode bessen, frambozen en bramen. Wanneer er vroeger geoogst moest worden, wilde het personeel liever de bessen en bramen plukken dan de aardbeien die toen nog in de grond werden geteeld. Misschien is dit ook een van de redenen dat er nu alleen nog rode en blauwe bessen, frambozen en bramen worden geteeld.
 
Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een grote speler in de markt met in het hoogseizoen 60 werknemers en voor de rest van het jaar altijd nog 20 personen. Het overgrote deel van de werknemers is afkomstig uit Polen. In 2009 is er voor alle buitenlandse werknemers een onderkomen gebouwd op eigen terrein. Iedere werknemer krijgt een fiets bij aankomst op het bedrijf om overlast door te veel autoverkeer in het dorp te voorkomen en toch mobiel te zijn.
 
180612 wvdl VandeBroekLeinfruitROTATORIn totaal wordt er, buiten de kassen om, 23 hectare landbouwgrond gebruikt voor de teelt waarvan 10,5 ha met rode bessen, 5 hectare met blauwe bessen, 2,5 ha met bramen, 2 ha met frambozen en 3 ha voor de teelt van nieuwe struiken (rode bes, braam en framboos).
De bramen, frambozen en rode bessen zijn allemaal voorzien van regenkappen. Dit voorkomt veel extra gewasbescherming. De gewasbescherming wordt daar waar mogelijk ook biologisch gedaan. Voor de bestuiving wordt er gebruik gemaakt van hommels en bijen. In het seizoen staan er +/- 50 kasten met bijen die geplaatst worden door een professionele imker uit Geffen.
 
Ook zijn er bij de percelen heggen geplaatst die bestaan uit veel verschillende struiken. Dit is voor de biodiversiteit en het gevarieerde aanzicht. Het voordeel van deze hoge heggen is tevens dat ze het plastic, dat de struiken moet beschermen tegen vogels, regen en hagel uit het zicht houden.
 
De meeste bramen en de frambozenstruiken kunnen maar een keer worden gebruikt en moeten dus ieder jaar opnieuw worden aangeplant. De struiken van de blauwe en rode bessen hebben een levensduur van ongeveer 10 jaar. Omdat planten, snoeien en oogsten allemaal handwerk is, is hier het gezegde “klein fruit is groot werk” wel erg van toepassing.
 
Rode bessen kunnen worden geoogst van half juni tot half augustus met een piek van half juli tot half augustus. Blauwe bessen worden geoogst van half juni tot half september. Bramen en frambozen kunnen worden geoogst van mei tot half november door vervroegde teelt in de kas. Om het seizoen te verlengen worden de struiken op drie verschillende tijdstippen na elkaar geplant.
 
Het grootste gedeelte van de rode bessen oogst gaat in de koeling. Door de speciale ULO koeling wordt het zuurstofgehalte in de koeling naar beneden gebracht waardoor de ademhaling van het fruit wordt stilgezet en het fruit tot 9 maanden kan worden bewaard zonder smaakverlies of verlies aan versheid. Voor de blauwe bessen kan dit ook maar om economische redenen doet men dit niet zo lang. Vanaf eind oktober is de invoer uit Zuid Amerika veel goedkoper. Van alle klein fruit worden de blauwe bessen in Nederland verreweg het meest geconsumeerd.
 
Het meeste fruit wordt geteeld voor de export. Maar ook een gedeelte voor de binnenlandse markt, o.a. voor “Heerkens groenten en fruit” in Nistelrode en “Gebr. Van Aarle in Schijndel. Ook is er een fruitautomaat waaruit particulieren uit de regio zelf de gevarieerde en verse producten kunnen kopen.
 
Omdat goede planten vrijwel niet te koop zijn, houdt Wim zich nog dagelijks bezig met de plantvermeerdering en ras ontwikkeling. Diverse stekjes worden geplant en na verloop van tijd getest op kleur, smaak, resistentie en groei om steeds betere planten te krijgen.
 
Tekst: Harry Mikkers
Foto's: Wim van der Lubbe

HaDee agenda

Geen evenementen
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech