“Als u het zelf niet nodig hebt, doe het dan in ieder geval voor onze kinderen!” Deze uitspraak komt van Peter van der Steen, Bovenschools ICT-coördinator tijdens het gesprek over het belang van het glasvezelinitiatief voor ‘zijn’ scholen van SKPO Novum (Katholieke basisscholen in Heeswijk, Dinther, Nistelrode, Loosbroek en Vorstenbosch).
“Leren? ….dat kan ik zelf! …..maar wil je even helpen?”
Als je nu bijvoorbeeld een kijkje gaat nemen op basisschool Het Mozaïek in Heeswijk dan zie je dat het onderwijs zich middenin grote veranderingen bevindt. Was het in onze tijd nog de omzetting van klassenindeling naar groepsindeling en de samenvoeging van lagere scholen met de kleuterscholen (kent u hem nog: ‘T Gele Koffertje van Deetman?). Tegenwoordig worden de kinderen voorbereid op een toekomst met banen, die er nog niet zijn en leren ze in Heeswijk 21e eeuwse vaardigheden (zie plaatje).
Was het vroeger nog Meester Van der Sman die elke maandag een weekrooster presenteerde op het schoolbord, nu maken de kinderen en de leraren meer en meer gebruik van digitale lesmiddelen. De leraar van vroeger is nu een begeleider/coach. De leraar stelt de juiste vragen op het juiste moment en geeft gerichte feedback. De leerling neemt meer eigenaarschap in het eigen leerproces en gaat in gesprek om de eigen leerdoelen te formuleren.
Een snelle blik op de computerklas op Het Mozaïek in Heeswijk geeft al een indruk, hoe normaal het voor de kinderen is om quizjes en presentaties te maken, te leren, te ontspannen en te communiceren. 10 keer per jaar een les in mediawijsheid en een internet protocol kende ik vroeger trouwens ook niet…. J
Pilot – Test
In maart 2017 start dan ook een pilot op twee SKPO-Novumbasisscholen , waarbij leerlingen de leerstof rekenen en taal verwerken op een tablet. Leraren volgen de vorderingen van leerlingen op hun computer, waardoor ze meteen kunnen ingrijpen als dat nodig is. Het klinkt ongelooflijk, maar door de inzet van leersystemen zoals Snappet en Gynzy én met behulp van mobiele devices (laptops/tablets) worden veel taken geautomatiseerd (bijv oefeningen nakijken of het aanbieden van leerstof per kind), zodat de kinderen op hun eigen niveau en snelheid aan hun opdrachten kunnen werken (thuis, op school, of waar dan ook met een internetverbinding).
Nieuwe eisen aan de infrastructuur
Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit onderwijs ook nieuwe en hoge eisen stelt aan de infrastructuren en systemen. Om die reden heeft de stichting dan ook al om tafel gezeten met TriNed voor een aansluiting op het glasvezelnetwerk. Om een indruk te geven: op dit moment heeft men al bandbreedtebehoefte van rond de 200 Mbps per school en dit zal alleen maar gaan toenemen…!
Peter sluit zijn verhaal af met een oproep: Als u zich privé aanmeldt voor glasvezel op https://www.trikx.nl/bestellen kunt u aangeven welke vereniging u wilt steunen. Deze vereniging ontvangt dan tien euro. Bij de verenigingen staan ook de Ouderverenigingen van onze basisscholen. Als u die selecteert, komt het geld (10 euro) volledig ten goede aan uw kind(eren).
Auteur van dit artikel: Paul van Zoggel (groot voorstander van Glasvezel & geen belangen bij Trined/E-Fiber)
Fotograaf: Wim van der Lubbe