Zondag 17 sept. 2017 12-13 uur Kasteel Heeswijk
WERVELEND WEENS KLASSIEK: Ursula Dütschler (pianoforte) en Raymond Honing (traverso)
- F.X. Mozart (1791-1844) - Rondo in e - L.v. Beethoven (1770-1827) - Variaties op. 107 no.7 op het Russisch Volkslied “Schöne Minka” (Andante)
- W.A. Mozart (1756-1791) - Sonate in e KV 304 ( Allegro - Tempo di Menuetto)
- L.v. Beethoven (1770-1827) - Variaties op. 107 no.4 op het Iers Volkslied “St. Patrick’s day” (Allegretto Scherzando)
- L.v. Beethoven (1770-1827) - Sonate in D op. 12 nr.1
Allegro con brio - Tema con variazioni, Andante con moto - Rondo allegro
Na, als een jonge jongen, het winnen van de tweedeprijs op het Nationaal Fluitconcours, won Raymond Honing een aantal jaren later verschillende prijzen op kamermuziekconcoursen zoals het “Wettbewerb für Junge Kultur”in Düsseldorf en tijdens het Van Wassenaer Concours. Hij is eerste fluitist van Sinfonia Rotterdam en speelde in o.a. het Nieuw Ensemble, Asko-Schönberg Ensemble ,Musikfabrik, IvesEnsemble, Anima Eterna en Combattimento Consort. In 2007 richtte hij zijn eigen barok ensemble La Barca Leyden op waarmee hij bijzondere projecten ontwikkelde zoals een programma rondom microtonaliteit in oude muziek. Met La Barca Leyden verraste en overtuigde Raymond publiek en pers met ongedirigeerde en enkelvoudig bezette versies van Bach’s Mattheus en Johannes Passies en Gilles’Requiem. Tot nu toe bracht La Barca Leyden drie CD ’s uit. De laatste, Music at the Court of Jülich-Berg, werd in België bekroond met de Gouden Label 2012.
Naast zijn werkzaamheden op het gebied van oude muziek is Raymond een enthousiast promotor van eigentijdse muziek. Vele componisten schreven werken voor hem en hij soleerde in verschillende premiere’s van concerten voor fluit en orkest van o.a. Robin de Raaf en de Koreaanse componist Uzong Choe. Raymond speelt in Ensemble Scala, een uniek ensemble, gespecialiseerd in microtonale muziek.
Raymond soleerde ook in concerten van J.S. Bach, C.PH. E. Bach, Vivaldi, Mozart en Mercadante. Maar naast het klassieke repertoire zoekt hij altijd samenwerking met andere disciplines. Raymond werkte met acteurs, dansers en bijvoorbeeld met de Argentijnse tango-pianist Pablo Ziegler. Naast talloze concerten in Nederland speelde hij op podia en festivals in Frankrijk, België, Duitsland, Tsjechië, Rusland,
Hongarije, Oostenrijk, Scandinavië en Colombia.
Door zijn brede muzikale interesse was de stap naar het dirigeren voor Raymond vanzelfsprekend. Ook als dirigent heeft hij een lichte voorkeur voor oude en nieuwe muziek. La Barca Leyden leidt hij al spelend vanaf de stoel en het nieuwe repertoire komt volop aan bod bij Nieuw Koor Delft. Raymond is docent aan de Conservatoria van Amsterdam en Groningen. www.raymondhoning.com
Ursula Dütschler werd in Thun/Zwitserland geboren en begon op vijfjarige leeftijd met het spelen van klavecimbel. Zij studeerde op het conservatorium in Bern bij Jörg Ewald Dähler en bij Kenneth Gilbert aan het Mozarteum in Salzburg. In 1990 ging zij naar de Cornell University in de Verenigde Staten om fortepiano te studeren bij Malcolm Bilson.
Ursula Dütschler won verschillende concoursen, waaronder het Internationale Klavecimbel Concours in Parijs en het Internationale Erwin Bodky Concours voor fortepiano in Boston.
Op beide instrumenten heeft Ursula Dütschler een veelzijdige concertpraktijk ontwikkeld en is ze op verschillende internationale podia en festivals te horen, zowel als soliste als in diverse kamermuziek ensembles.
Ook trad zij op met orkesten als het Combattimento Consort Amsterdam, Het Orkest van het Oosten, Orchestre de Chambre de Lausanne, Orquesta Sinfonica de Galicia, Orquesta National de Barcelona y de Catalunia, Württembergisches Kammerorchester en Zürcher Kammerorchester.
Haar omvangrijke discografie bij Claves Records bevat naast talrijke kamermuzikale uitvoeringen opnames met solowerken van Bach, Balbastre, Byrd en Scarlatti op klavecimbel en van Beethoven en Haydn op fortepiano.
Behalve voor Claves Records maakte zij ook opnames voor de labels Auvidis, BMG Classics, Brilliant Classics, Camerata Tokyo, Musicaomnia en Aliud Records.
Met haar ensemble Camerata 1800, gespecialiseerd in muziek rond 1800, was Ursula Dütschler in de afgelopen jaren te horen in pianotrio repertoire en in veelzijdige en verrassende programma’s met verschillende bezettingen.
Daarnaast geeft zij regelmatig soloconcerten op zowel klavecimbel als fortepiano en concerten met met haar duo partners Frank Wakelkamp, cello, Raymond Honing, fluit en Eric Hoeprich, klarinet.
In 2005 kwam Ursula Dütschler in aanraking met de muziek en de Movements van G. I. Gurdjieff.
Zij volgde seminaars bij Wim van Dullemen en sinds enige jaren begeleidt zij Movements seminaars in Nederland en Duitsland op de piano. www.camerata1800.nl