Welcome to HaDeejer   Click to listen highlighted text! Welcome to HaDeejer Powered By GSpeech

logo bernhezeVanaf 1 jan. 2017 brandt alle straatverlichting binnen de gemeente op lokaal opgewekte stroom. De gemeente heeft hiervoor afspraken gemaakt met de Duurzame Energie Unie (DE Unie) in samenwerking met De Bernhezer Energie Coöperatie (BECO) en Duurzaam Landleven Bernheze.

De duurzame elektriciteit wordt opgewekt via een biovergistingsinstallatie in het buitengebied van Dinther, waar zo’n 23 lokale veehouders hun overtollige mest naar toe brengen.

Voor zover bekend is het voor het eerst in Nederland dat een gemeente lokaal opgewekte energie van een biovergistingsinstallatie inzet voor straatverlichting. Bernheze energie neutraal 2030 Jaarlijks verbruikt de gemeente Bernheze bijna 3 miljoen kWh elektriciteit, ongeveer net zoveel als 750 huishoudens. De elektriciteit is onder meer nodig voor gebouwen, openbare verlichting en rioolgemalen. “Bernheze heeft de ambitie om energieneutraal te worden als gehele gemeente in 2030”, licht wethouder Rien Wijdeven toe. “Dit wil zeggen dat alle energie die nodig is, binnen de eigen gemeente wordt opgewekt.” De gemeentelijke organisatie wil zelf al eerder energieneutraal zijn. De maatregelen die de gemeente hiervoor al heeft genomen zijn te zien in de film Bernheze Energie neutraal. Inmiddels wordt 17% van de elektriciteit zelf opgewekt met zonnepanelen. De overige elektriciteit wordt ingekocht; vanaf 1 januari 2017 duurzame energie van Nederlandse (75%) én Bernhezer (25%) bodem. Hiermee zet de gemeente een grote stap in het behalen van haar klimaatdoelstellingen. Uiteindelijk wenst de gemeente dat alle elektriciteit met lokale duurzame bronnen wordt opgewekt. Meerwaarde De meerwaarde van lokaal opgewekte energie is vooral dat:  De elektriciteitsproductie dichtbij is, waardoor de energie-efficiency groot is (minder netverlies, meer efficiency in productie en gebruik).  Het bijdraagt aan het draagvlak voor duurzame energie, omdat het meer en andere energiegebruikers blijkt aan te spreken dan de gebruikelijke consumenten van duurzame energie.  De mest, afkomstig van lokale agrarische bedrijven, via vergisting wordt omgezet in stroom voor de openbare verlichting in Bernheze.  De weg nu open ligt voor agrarische bedrijven van Bernheze om ook groene stroom van Stichting Duurzaam Landleven te gaan gebruiken. “De cirkel is hiermee rond”, zegt wethouder Rien Wijdeven. “We hopen dat er veel gebruik van gemaakt zal worden.” Ook omliggende gemeenten kunnen nu hun energie vergroenen met groencertificaten (GVO’s) van Stichting Duurzaam Landleven. Binnenkort ondertekenen de partijen de contracten, waarmee de samenwerking wordt geformaliseerd en de partijen aan de slag kunnen.

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Bernheze, De Bernhezer Energie Coöperatie (BECO) en Duurzaam Landleven Bernheze.

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech