Vanochtend zijn we weer op stap geweest. We fietsten richting de Laverdonk en wilden gaan kijken of er tijdens onze vakantie nog veel veranderd was aan het project bij de Aa.
De lucht was donker grijs en overal stonden nog de plassen van de regenbuien van gisteren. Het was een stuk minder benauwd en lekker om te fietsen.
Vooraan in de Laverdonk zagen we een van de vijf poelen liggen voor de amfibieën, er stond flink wat water in, de oever bestond vooral nog uit zand, zo hier en daar kwam al een grasje op.
We fietsten verder en stopten bij de plek waar we de graafmachines druk aan het werk zagen.
Voordat we het weiland opliepen trokken we toch maar even onze hoge schoenen aan, want we zakten diep weg in de modder en moesten ons best doen om dichter bij de Aa te komen.
Een van de mensen die er aan de slag was, vertelde dat ook de tweede meander was uitgegraven en nu verbonden werd met de Aa. De volgende stap is het dempen van het oude stuk Aa.
Toen we rond keken zagen we dat er niet alleen door de graafmachines werd gegraven. Er was ook al weer een mol druk bezig geweest een tunnel te graven en er waren proefgaatjes van konijnen te zien. Verder zag je sporen van mens en dier, maar welke dieren precies dat was niet helemaal duidelijk. Langzaam aan voelde je ook al een beetje de verstilling van de natuur.
Ook viel het ons op dat er al weer een dun laagje van de begroeiing aan het terugkomen is.
Vanmiddag heb ik nog even contact gehad met Bram Schlooz, hij is nu onze informant wat betreft dit project en loopt stage bij Waterschap Aa en Maas. Hij vertelde dat het graafwerk heel voorspoedig verliep en dat ze met het graven weinig last van puin in de Aa gehad hadden, terwijl ze dat elders toch vaak wel tegen kwamen. Hij vertelde ook dat het graafwerk over enkele weken er op zit, de vijf poelen zijn uitgegraven, de meanders met aansluitingen zijn bijna klaar , het dempen van de oude stukken is straks ook gerealiseerd en dan kan in november de aanplanting beginnen en het zetten van het gaas voor de grazers en de klaphekjes voor de wandelaars zodat het laarzenpad kan ontstaan.
“In het begin wordt het gras nog gemaaid.” zegt Bram, maar de grazers komen pas als het project klaar is en de rust in het gebied is wedergekeerd.
Redactie José van der Heijden
Fotograaf Wim van der Lubbe