Welcome to HaDeejer   Click to listen highlighted text! Welcome to HaDeejer Powered By GSpeech

Dorpsnieuws 2021

Altaarstuk in_kasteelDe baronnen van Kasteel Heeswijk wisten als rasechte verzamelaars beslag te leggen op delen van een hoogaltaar uit de St.Jan. Inmiddels zijn veel delen van dat hoogaltaar terug in het museum van de St.Jan. Het altaar waartoe ze behoorden, kon weer in oude luister worden hersteld.

Niet alles is teruggegaan; verschillende delen zijn in Kasteel Heeswijk gebleven, omdat ze ooit als ornament ingemetseld werden in de muren van het kasteel. Maar nu zijn deze kunstvoorwerpen in de Wapenzaal van het kasteel bijeen gebracht en er te bewonderen.

 

Altaarstuk kasteel_2Een van de altaarstukken

VERZAMELDRIFT

André Baron van den Bogaerde was medeoprichter van het ‘Provinciaal Genootschap van Kunsten en Wetenschappen’, ter bestudering van de Brabantse taal, geschiedenis en cultuur in het algemeen. Thuis, op het kasteel, bracht hij een enorme collectie historische en ambachtelijke voorwerpen en oude kunst bijeen. Na zijn dood in 1855 zetten twee zoons, Louis en Albéric, deze verzameldrift ongebreideld voort en zij waren het die de authentieke altaarstukken in 1867 wisten te bemachtigen. Het ruime familiekapitaal hielp hen daarbij.

KASTEEL TE KLEIN VOOR DE COLLECTIE

Het gerestaureerde hoogaltaar in de St.Jan

Het kasteel was al eerder te klein gebleken voor de groeiende collectie. Baron André had het kasteel al laten ver- en aanbouwen, waaronder de huidige Wapenzaal (1843) die in die tijd werd gevuld met heraldische voorwerpen, harnassen en middeleeuwse wapens. En later misschien ook wel met delen van het hoogaltaar uit de St.Jan, voor zover ze niet elders in het kasteel in een muur waren ingemetseld. Overigens zijn al die altaarfragmenten pas rond 1978 geassembleerd tot het altaar dat tegenwoordig in de Wapenzaal staat.

Altaar StFRAGMENTEN HOOGALTAAR ZIJN AUTHENTIEK

De monolithe zuilen van het altaar moeten nog gerestaureerd worden

De in het kasteel achtergebleven altaarfragmenten en altaarstukken zijn nooit geveild. Wellicht omdat het uithakken te veel moeite kostte. Al dit fraais is nu bijeen gebracht in de Wapenzaal van Kasteel Heeswijk en daar te bewonderen, zij het dat voor de monolithe zuilschachten nog een plek moet worden vrijgemaakt. Ze zijn ontworpen door meester-steenhouwer Joris Duer en in 1620 vervaardigd door Hans van Mildert uit Antwerpen. Ze maakten deel uit van het hoofdaltaar van de Sint Jan dat in 1867 werd afgebroken en in gedeelten is verkocht aan o.a. de familie van den Bogaerde.

Vooralsnog liggen deze zuilschachten buiten het kasteel op een opknapbeurt en sponsor daarvoor te wachten.

HaDee agenda

Geen evenementen
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech