Welcome to HaDeejer   Click to listen highlighted text! Welcome to HaDeejer Powered By GSpeech

Dorpsnieuws 2021

22122015KerstivalTijdens de kerstvakantie opent kasteel Heeswijk zijn poort voor een driedaags evenement op 27, 28 en 29 december, toepasselijk Kerstival genoemd. Middeleeuwse kruisridders en hun kompanen tonen hoe zij leefden in de twaalfde eeuw, toen kasteel Heeswijk ontstond.

Kasteel Heeswijk heeft ook vluchtelingen in het AZC Rosmalen en in de gemeente Bernheze uitgenodigd voor het evenement Kerstival.

De ridders geven vechtles, koken middeleeuws en doen allerlei demonstraties waaraan bezoekers kunnen meedoen. In het kasteel zijn op de wijze van de middeleeuwse troubadours muziekgroepjes en solisten aan het musiceren. En er is een presentatie van de Maltezer Orde, die nu bijvoorbeeld Lourdestochten begeleidt.

Kasteel Heeswijk presenteert zich in vernieuwde vorm. Bezoekers kunnen op eigen gelegenheid wandelen door kasteeltuin en over pleinen en kunnen alle gebouwen betreden. De IJzertoren is vanaf nu toegankelijk tot bovenin, waar de bijzondere messing vloer met de hertogen en hertoginnen van Brabant te vinden is. De Wapenzaal met het 17e-eeuwse altaar van de Sint Janskathedraal is ook opengesteld.

Om de duizendjarige geschiedenis van het kasteel te leren kennen, zijn in de kasteelwinkel nu tablets te leen. Via een app vertelt de legendarische ridder Robbert over de negentien generaties kasteeleigenaren en hun merkwaardige leven. Deze app is ook te downloaden via de website van kasteel Heeswijk.

Het kasteel is prachtig gedecoreerd in kerststijl, één van de fotogenieke hoogtepunten van het jaar.

Het Kerstival op Kasteel Heeswijk vindt plaats op 27, 28 en 29 december, elke dag van 12-17 uur. Entree € 7,50 / kinderen € 4,00.

AANVULLENDE INFORMATIE

De ridders van Sint Jan

In Jeruzalem bestond al voor de tijd van de kruistochten (tiende eeuw) het hospitaal van Sint Jan, bedoeld voor zieke en gewonde pelgrims. De ziekenbroeders werkten later samen met de kruisvaarders en gingen ook wapens dragen.

Ze bouwden grote forten, zoals het ‘Crac des Chevaliers’ in Syrië en vielen op door hun dapperheid in de strijd. Uiteindelijk werden de kruisvaarders verjaagd uit het Heilige Land. De ridders van Sint Jan hielden stand op Rhodos, totdat zij ook daar werden verslagen. In 1530 kregen zij van Karel V het eiland Malta geschonken. Tot 1800 waren de ridders alleenheerser op Malta en streden ook tegen de Turkse vloot. Ze werden bekend als de Maltezer Ridders.

Dankzij schenkingen uit heel Europa werd de Orde erg rijk, en konden er door heel Europa (inclusief in de Nederlanden) ziekenhuizen worden opgericht. De ridders waren namelijk ook arts en verpleger. Toen de Engelsen Malta hadden veroverd, bleef na 1815 als hoofdkwartier van de Maltezer Ridders uiteindelijk een villa in Rome over.

Wel behield de Orde de souvereine status; daarmee is het een staat zonder grondgebied. Ze wordt door meer dan honderd landen erkend als “Soevereine Militaire Hospitaal Orde van Sint Jan van Jeruzalem, van Rhodos en van Malta” met aan het hoofd een Vorst-Grootmeester. De Orde heeft een eigen Euro munt en geeft postzegels en paspoorten uit.

De Orde houdt zich nu vooral bezig met zorg voor zieken en hulpbehoevenden en verdieping van het katholieke geloof.

Maltezer ridders op Kasteel Heeswijk

Op Kasteel Heeswijk hebben Maltezer ridders gewoond. Van twee van hen hebben we schilderijen, waarop ze zijn afgebeeld met het witte, achtpuntige Maltezer Kruis en de rode uniformjas. De ridderorde bestaat namelijk nog steeds. Als ridder van de orde moet je katholiek en van adel zijn, alhoewel sinds enkele jaren ook niet-adellijke personen kunnen worden gevraagd. Op dit moment zijn er wereldwijd 12.000 leden, waarvan zo’n 125 in Nederland. De militaire taak – beschermen- is verdwenen. De orde beheert nu ziekenhuizen en ambulances, is actief in het geven van medische bijstand en hulp bij rampen. Zo organiseert de Nederlandse afdeling jaarlijks reizen naar Lourdes en vakanties voor jonge mensen met een handicap. In Nederland werden de Koninginnen Wilhelmina en Beatrix in de orde opgenomen.

De Orde van Malta werkt nauw samen met de protestantse Johanniter Orde: beide gaan terug tot dezelfde Orde van Sint-Jan.

22122015HospitaalriddersLiving History Groep Hospitaalridders

Het is het jaar 1248. Jeruzalem is al bijna 60 jaar geleden heroverd door de islamitische legers onder leiding van Saladin. De koning van Frankrijk, Lodewijk de 9e, ontketent een kruistocht tegen de nieuwe belangrijkste provincie van het Arabische rijk, Egypte, om vanuit daar het Heilige land weer in christelijke handen te brengen. Vanuit heel Europa sluiten ridders zich aan voor deze zevende kruistocht. Op naar Frankrijk, Egypte, en Jeruzalem!

De Hospitaalridders beelden een reizend genootschap uit van ridders, monniken en vrouwen die op weg zijn om zich aan te sluiten bij de legers van de kruistocht. Het dagelijks kampleven van het gezelschap bestaat uit militaire oefeningen, ambachten, het religieuze aspect, en de alledaagse taken van de middeleeuwen.

Deze living history groep bestaat uit allerlei deelnemers die zich hebben verdiept in het leven en werk van de ridders van Sint Jan. Zij beelden dit leven uit met reconstructies van wapens, kleding, kampement, koken en andere dagelijkse zaken. De ridders nemen de bezoeker mee hun geschiedenis in.

22122015Jeugdeden-FOHMusiceren zoals de troubadours

Op zondag is het jeugdorkest van het Bosch Philharmonisch Orkest te gast op het kasteel, op maandag en dinsdag de conservatoriumleerlingen van Chris Duindam. Met kleine optredens van ensembles en solisten brengen zij de kasteelzalen in muzikale sferen.

 

 

Ook info op: http://www.kasteelheeswijk.nl/kasteel-evenement/zondag-27-tm-dinsdag-29-december-kerstival-in-het-het-teken-van-de-maltezer-kruisridders/ 

HaDee agenda

Geen evenementen
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech