Redactioneel

190519 rva Kloosterdag 16vkOp 19 mei is voor de negende keer een Open Kloosterdag gehouden. Zo’n dertig kloosters zetten hun deuren open om bezoekers te verwelkomen. Het thema was deze keer: Wat beweegt je? Meer foto's.
De Abdij van Berne in Heeswijk zette daarom ook de deur open en iedereen was van harte welkom.
De bezoekers werden vriendelijk ontvangen en kregen bij aankomst een programma uitgereikt.
De gasten hadden daarna de kans om op eigen gelegenheid de abdij van binnen te bekijken.
De markante plek waar velen vaak voorbij komen, werd door deze Opendag meer toegankelijk.
Indien men dat wilde, was er in de open gestelde zalen kans om op verschillende manieren in gesprek te gaan over het thema: Wat beweegt u in uw dagelijks leven?
Dit is een heel ruim thema, wat het gemakkelijk maakt om samen na te denken over dingen die voor mensen belangrijk zijn. Hierbij was dan verder ook niet direct een goed of fout antwoord.
 
Gedurende deze activiteiten liepen verschillende Norbertijnen rond en deden ze hun best om de bezoekers -zichzelf- welkom te laten voelen.
Ook als men even wilde genieten van een kopje koffie of thee, dan schoven Norbertijnen aan voor een gezellig praatje.
Tijdens de hevige regenbui was het zelfs voor fietsers een mooie locatie om te schuilen.
 
In de Abdijkerk was het onder andere mogelijk om te luisteren naar een orgelconcert wat werd afgewisseld met zang. Hiervan werden de bezoekers (ieder om hun eigen reden) stil. Ze hadden de mooie kans om even in gedachten met zichzelf in gesprek te gaan.
 
Naast het religieuze aspect werd duidelijk dat de Abdij van Berne ook op andere manieren mensen wil (laten) inspireren. Hiervoor was een complete muur gemaakt, met de verschillende voorbeelden daarvan.
Binnen de kaders, welke voor de Norbertijnen gelden, bewegen ze mee met de tijd waarin we leven, en bewegen ze zich naar de mensen om naar elkaar te luisteren.
 
Tekst: Anja van Aarle
Foto's: Rien van Aarle
 
Plaats reactie


HaDee agenda

Geen evenementen