Welcome to HaDeejer   Click to listen highlighted text! Welcome to HaDeejer Powered By GSpeech

Dorpsnieuws 2021

LuciferDe première van Lucifer, een voorstelling over hedendaagse dilemma’s van Theatergroep de Kersouwe beleefde zondag 12 augustus een zeer geslaagde première. De theaterproductie, speciaal geschreven voor Natuurtheater de Kersouwe door de talentvolle schrijver Lucas de Waard, viel bij de enthousiaste toeschouwers overduidelijk in de smaak.
Wie houdt van een beetje filosoferen, komt in deze voorstelling zeker aan zijn trekken. Maar ook wie gewoon lekker een middag of avond vermaak wil, zal het visuele spektakel, de scherpe eigentijdse humor en de heerlijke livemuziek erg waarderen.
 
Humor
Het stuk zit vol uitvergrote en soms absurdistische scenes, die door het publiek weliswaar met lachsalvo’s worden beloond, maar overduidelijk flink de draak steken met de door angst, hebzucht, lust en macht gedreven mens anno nu. Dat komt vooral in de loverboysscene, volledig zónder tekst gespeeld, confronterend hard binnen.
 
Knap acteerwerk Youri Weijts imponeert als de gevaarlijk vriendelijke Lucifer die onvoorspelbaar lijkt, maar ondertussen precies weet waar hij mee bezig is. Vanaf zijn indrukwekkende opkomst is de toon gezet. De gelijkenissen met het hedendaagse populisme zijn treffend. Ook zijn opponent Hans Kenens zet opperaartsengel Gabriël, die kampt met een fikse burn-out en het geloof in de mensheid lijkt te hebben verloren, geloofwaardig neer. Stagiaire Lin, gespeeld door Merel Teske, verbeeldt op verfrissende wijze de hoop. Daarnaast zijn er diverse opvallende bijrollen, perfect getypecast en enthousiast en overtuigend gebracht.
 
Muziek van R.U.M De keuze om liveband R.U.M. XL in te zetten, pakt daarbij verrassend goed uit. De prettig in het gehoor liggende soms rauwe nummers brengen verdieping in wat er op het podium gebeurt. Ze fungeren tevens als pauzemomenten voor eigen reflectie. Daar lijkt het spel ook bewust in uit te dagen: de dialogen vullen niet alles in maar spreken de verbeelding aan.
Als Lucifer op campagne gaat, wordt de sfeer grimmiger, prachtig ondersteund door het spectaculair veranderende decor. Indringende monologen zuigen het publiek almaar dieper het verhaal in. Want onder de humoristische laag, presenteert debuterend Kersouwe regisseur Rowdy Pelgrim op briljante wijze een stevige boodschap. Wat is goed en wat is slecht? Bestaat de tegenstelling überhaupt wel?
Of is deze louter subjectief, beïnvloed door het beoogde doel en de achterliggende overtuigingen? Een echte ‘must see’ voor een breed publiek!
 
De voorstelling wordt nog gespeeld op 17 augustus (avond), 19 augustus (middag, mét gebarentolk), 24 augustus (avond), 26 augustus (middag), 31 augustus (avond) en 2 september (middag). Entree €12,50. Kaarten zijn te verkrijgen via www.kersouwe.nl .
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech