Welcome to HaDeejer   Click to listen highlighted text! Welcome to HaDeejer Powered By GSpeech

Dorpsnieuws 2021

jacometteLezing Ouder worden met de oorlog,een lezing door Jacomette de Blois.op zaterdag 11 mei, aanvang 14.30u in de Bernekringzaal van Abdij van Berne.
Geestelijk verzorger en predikant Jacomette de Blois hoort in haar werk als pastor bijna iedere dag verhalen van ouderen over de Tweede Wereldoorlog.
Het bracht haar ertoe het boek Iedere dag komt het voorbij te schrijven.
Iedere dag komt het voorbij. Ouder worden met de oorlog bevat 50 verhalen van ouderen over hun leven in de Tweede Wereldoorlog.
Snippertjes verbrandde tijdschriften is een van de verhalen die de auteur het meest aangreep,over het bombardement op de binnenstad van Rotterdam, op 14 mei 1940.
Daarin vertelt een mevrouw van 76 over de dag die Rotterdam in as legde:
'De wind waait onze kant uit, we ruiken de brandlucht. Dan dwarrelen vlak voor mijn voeten stukjes bruin, zwart, geschroeid, gekruld papier neer. Ik raap ze op en herken de snippertjes. Het zijn stukjes lijntjes en ruitjespapier uit schoolschriften. Ik kan een paar letters lezen en herken het handschrift van een kind van de lagere school. Ergens in hartje Rotterdam is net een lagere school getroffen. Ik denk: waar zijn de kinderen en de juffen en meesters.'
Verbrande snippertjes, dat is een beeld dat alles zegt, waarvan je weet dat iemand dat beeld nooit is kwijtgeraakt.
De Blois heeft gemerkt dat alles een trigger kan zijn als het gaat om het onderwerp oorlog: een krantenbericht, een stukje tv-journaal maar ook geuren, woorden, mensen en kledingstukken kunnen nare herinneringen oproepen.
De gebeurtenissen uit de oorlog hebben grote impact op het leven van ouderen, maar ook op dat van de generaties erna.
Hoe ga je om met de emoties over de oorlog, dat is de strekking van de lezing die Jacomette de Blois houdt. Maar ook hoe ga je om met de oorlogsherinneringen van vluchtelingen: onze maatschappij is op een 'goede integratie' gericht. Maar ooit zullen de verhalen naar boven komen.
Een lezing voor ouderen met kinderen en kleinkinderen, voor mensen werkzaam in de zorg, voor opleiders, en voor alle andere geĂ¯nteresseerden.
U bent hierbij van harte welkom.
Datum: Zaterdag 11 mei 2019
Aanvang 14.30 uur
Plaats: Bernekringzaal Abdij van Berne, Abdijstraat 49, 5473 AD Heeswijk
Entree: € 7,50
Wij verzoeken u plaatsen te reserveren per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech