Welcome to HaDeejer   Click to listen highlighted text! Welcome to HaDeejer Powered By GSpeech

Waterschap Aa en Maas3Deze week waren extra controles op naleving van het ingestelde onttrekkingsverbod uit oppervlaktewater in verband met de droogte die nog steeds heerst.

De controles vonden onder andere plaats in de omgeving van Deurne en Asten, stroomgebied Astense Aa en Oude Aa, en in de omgeving van Bernheze, stroomgebied Leijgraaf.

Er is vooral gelet op werkende beregeningsinstallaties. Bij een bedrijf in de gemeente Deurne is een overtreding geconstateerd. Hiervoor wordt een boete uitgeschreven. Ook zijn bij enkele percelen materialen voor onttrekking aangetroffen. De eigenaren zijn hier op aangesproken.

Boetes

Het is droog en de regen van afgelopen nacht is slechts een druppel op een gloeiende plaat. Daarom mag nog steeds geen oppervlaktewater onttrokken worden voor bijvoorbeeld beregening of het aanvullen van vijvers. Zo beschermt het waterschap waterstanden en waterkwaliteit. Aa en Maas doet er alles aan om zo lang mogelijk overal voldoende water in sloten en beken te houden. Maar dit wordt steeds lastiger. We zijn alert op vissen in sloten en beken die dreigen droog te vallen. Samen met hengelsportverenigingen verplaatsen we de vissen naar waterlopen waarin nog wel voldoende water staat. Droogte tegengaan betekent dat iedereen moet meewerken. Hoe droger het wordt en hoe minder water er is, hoe sneller het waterschap boetes uitschrijft in plaats van waarschuwingen geven als mensen blijven beregenen. Voor personen is de boete €550,-. Voor bedrijven €1.500,-.

Waar mag niet onttrokken worden? Sinds 18 juni geldt een algemeen verbod voor het beregenen uit oppervlaktewater in de districten Boven Aa en Beneden Aa. In Raam geldt het onttrekkingsverbod met uitzondering van:

* stroomgebied Afleidingskanaal benedenstrooms A73.

* stroomgebied Sambeekse Uitwatering benedenstrooms stuw Waranda te Sambeek.

* stroomgebied Sint Jansbeek benedenstrooms Veerweg te Vortum Mullem.

* stroomgebied Hooge Raam benedenstrooms Hoogeweg te Escharen.

* stroomgebied Raam benedenstrooms stuw IJzerbroek te Sint Hubert,

Sint Anthonisloop benedenstrooms stuw Scheiwal.

* stroomgebied Hertogswetering benedenstrooms Stadhouderslaan tot Hamelspoelweg.

Sinds 26 juni is het verbodsgebied uitgebreid met stroomgebied Groote Wetering in het district Hertogswetering.

Sinds 5 augustus is het verbodsgebied uitgebreid met het stroomgebied van de Lage Raam en de Sint Anthonisloop.

Het afgekondigde onttrekkingsverbod geldt voor onbepaalde tijd. Het waterschap ziet toe op naleving van dit beregeningsverbod. Het onttrekkingsverbod geldt niet voor het beregenen met grondwater. Actuele informatie over droogte leest u op www.aaenmaas.nl .

Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech